2023

Uskomaton maailmanloppu

OHJAAJA / DIRECTOR

”Te ootte nähneet videon, jossa tulee ennustus sähköpaineaallosta. Tää videon henkilö on Sanna Roos, tunnettu fyysikko. Sen tutkimusryhmä on laskenut tuhon tarkan ajankohdan. Ensi viikon lauantaiyönä klo 2.15.”

Onko maailmanloppu tulossa, vai onko kyseessä huijaus? Miten ihmiset toimivat hätätilanteessa ja voiko kaiken aloittaa alusta? Ja ennen kaikkia, onko Lina Adele and The Ladies planeetan kovin bändi? Tule ottamaan selvää kellariteatterille huhtikuussa Opistoteatterin esitykseen Uskomaton maailmanloppu!

Ohjaus: Aleksi Kumpula
Käsikirjoitus: Markus Mäkelä ja Mira Martikainen

Näyttelijät: Vahtokari Mari, Rintala Arto, Salla Minna, Jakola Kari, Nikkanen Erkka, Lehtonen Heidi, Erake Pia, Laulajainen Teemu, Tuulinen Kirsi, Eklöf Anniina, Aaltonen Elina, Kaunisvirta Inka, Virtanen Anitta, Niemonen Roope

ESITYKSET:
Pe 21.4 klo 18.30
La 22.4 klo 18.00
To 27.4 klo 18.30
Pe 28.4 klo 18.30
La 29.4 klo 15.00
La 29.4 klo 18.00

Esitys kestää noin 2 tuntia.
Sisältää väliajan.

10€ Käsiohjelma
KÄTEISMAKSU/MOBILEPAY

Kellariteatteri
Pursikatu 4, 26100 Rauma

Lippuvaraukset ja tiedustelut:
rauman.opistoteatteri@gmail.com
044 4036 178

Esitysoikeuksia valvoo Suomen Näytelmäkirjailijat ja Käsikirjoittajat ry.

2023

MURHA- Kuka tappoi Emily Westin?

OHJAAJA & NÄYTELMÄKIRJAILIJA / DIRECTOR & PLAYWRIGHT

On kulunut vuosi siitä, kun Michael C. Charles ja hänen kihlattunsa Emily West saivat 50-luvun pahamaineisimman mafiaparonin telkien taakse. Vaikka sittemmin Michaelista on tullut menestyvä yksityisetsivä, kaikki muuttuu ystävänpäivänä 14. helmikuuta, kun Emily löytyy murhattuna pariskunnan asunnosta. On vain neljä epäiltyä: luottoystävä, paronin uskollinen oikea käsi, katkera ex-kumppani, sekä naapurin hullu kissatäti – mutta joka ainoa vaihtoehto tuntuu vievän umpikujaan. Kaikki ei ole kuitenkaan sitä, miltä ulospäin näyttää… Ja kun poliisi ei etene tapauksen suhteen, päättää Michael ryhtyä toimiin apunaan kollegansa hra Marcus, joka tietää kaikesta kaiken.

Esitykset 24.5.-31.5.

Tarkemmat esitysajat ilmoitetaan huhtikuun aikana.

Ohjaus: Aleksi Kumpula
Teksti: Työryhmä

2022

Minun tarinani -valokuvanäyttely

VALOKUVAAJA & RUNOILIJA / PHOTOGRAPHER & POET

Minun tarinani -valokuvanäyttely kertoo erilaisten ihmisten selviytymispoluista valokuvina ja runoina.

Näyttely esillä Taideraumassa (os. Kauppakatu 20)

24.9.-31.10.
Ma-pe klo 11-18 ja la-su klo 12-15.

Valokuvat: Pia Erake ja Aleksi Kumpula
Runot: Heidi Lehtonen ja Aleksi Kumpula
Avustajat : Teemu Laulajainen ja Lisbet Joelsson 

 

2022

KAPINA

OHJAAJA & NÄYTELMÄKIRJAILIJA / DIRECTOR & PLAYWRIGHT

Näytelmän idea ja sisältö luotiin nuorten kanssa ryhmälähtöisesti.  Tämän jälkeen olemassa oleva esitysmateriaali kirjoitettiin yhtenäiseksi tekstiksi. 

Rauman kansalaisopiston nuorisoteatteri esittää:

KAPINA

 
”Ilman ajattelijoita ei synny ideoita, eikä ilman ideoita synny muutosta. Me ajamme muutosta! Kansalainen ei ole vain ratas koneistossa!”
Kansan sorto on jatkunut liian kauan. Valtion päättäjät sanovat yhtä ja tekevät toista. Kertovat kuinka ajatella ja miten toimia. Muottiin taipumattomat lähetetään ”hyvinvointileirille”. Ei enään! Me kaikki olemme ihmisiä. Tasa-arvoisia ja yhdenvertaisia. Mutta muutos ei ala tyhjästä. Joskus sen puolesta pitää olla valmis uhraamaan jotain. Joskus jopa itsensä. Nyt alkaa KAPINA!
 
Käsikirjoitus: Aleksi Kumpula & työryhmä
Ohjaus: Aleksi Kumpula
 
Näyttelijät: Maijala Penni, Salmela Alexa, Altink Kasper, Heinonen Akseli, Kaistakari Ilmari, Auerlehto Viivi, Rantanen Olivia, Tuominen Malla, Lahti Mimosa
Ääni- ja valoajaja: Yli-Laurila Sofi
 

2022

TAPAUS AFTERDAWN

OHJAAJA / DIRECTOR

”Hetki on läsnä. Suuri henkiolento, mahtava energiatihentymä on astumassa rajan yli keskuuteemme! Näen kuinka se venyttää portin auki, portti laajenee. Näen värejä, ne välkkyvät villisti. Immateriaalinen universumi on täällä! Henki, tule keskuuteemme!”
 
Mitä tapahtuu kuoleman jälkeen? Voiko tuonpuoleiseen ottaa yhteyttä? Ovatko paranormaalit ilmiöt todellisia, vai vain huijausta? Tule ottamaan selvää Afterdawnin kartanoon maailmankuulun meedion Lydia Afterdawnin istuntoon!
 
Käsikirjoitus: Saija Viljanen
Ohjaus: Aleksi Kumpula.
 
Näyttelijät: Vahtokari Mari, Rintala Arto, Salla Minna, Jakola Kari, Komulainen Sari, Nikkanen Erkka, Lehtonen Heidi, Narkko Jasmine, Salmela Alexa, Pia Erake, Altink Sari, Laulajainen Teemu, Tuulinen Kirsi
Ääni- ja valoajaja: Pilwi Porrassalmi

 

ESITYKSEN VIDEOINTI

2021

SAUNAILTA

Koronarajoitusten takia kevään 2021 esityksen tekeminen jäi kesken. Päätimme kuitenkin keväällä rajoitusten lieventyessä tehdä näytelmän jo olemassa olevista lyhyistä teksteistä joita nuorisoteatterin jäsenet olivat kirjoittaneet syksyllä 2020.

OHJAAJA & NÄYTELMÄKIRJAILIJA / DIRECTOR & PLAYWRIGHT

”Aatteletko yhtään miltä sun lapsestas tuntuu jos oma isä heittää sut pois kotoo ja on pitäny tollasta salaisuutta sisällään koko elämänsä ajan. Sitten kun se saa rohkeutta siihen että kertois niin ei mitä sä teet. Tarmo mitä sä teet! Häpiäisit.”

Sauna. Sana joka tunnetaan ympäri maailman. Suomalaiselle kulttuurille ja identiteetille se on merkittävä kulmakivi. Siellä on synnytty ja kuoltu. Siellä on pesty synnit pois kautta aikojen. Oltu paljaita fyysisesti ja henkisesti. Kohdattu ihminen ihmisenä. Mutta mitä sauna merkitsee nyt, nykymaailmassa, nykynuorelle? Onko nämä samat piirteet vielä läsnä? Onko sauna vielä se pyhä paikka jonne ihminen tulee kohtaamaan toisen. Paikka jossa suojamuurit lasketaan ja suomalainen näyttää tunteensa? Tule ottamaan selvää Rauman nuorisoteatterin kanssa.

Ohjaus: Aleksi Kumpula.
Käsikirjoitus: Aleksi Kumpula ja työryhmä.

Näyttelijät: Julia Lähdemäki, Alexa Salmela, Derman Dincel, Kasper Altink, Mimosa Lahti, Onni Tuomisto, Olivia Rantanen, Elias Kaukkila ja Ilona Hietanen

ESITYKSEN VIDEOINTI

2019

HEILA
 

Näytelmän idea ja sisältö luotiin nuorten kanssa ryhmälähtöisesti.  Tämän jälkeen olemassa oleva esitysmateriaali kirjoitettiin yhtenäiseksi tekstiksi. 

OHJAAJA & NÄYTELMÄKIRJAILIJA / DIRECTOR & PLAYWRIGHT

 

Rauman kansalaisopiston nuorisoteatteri esittää Rauman Kellariteatterilla
“Sä oot vaan rajoittanu mua kaiken sen aikaa mitä ollaan tunnettu! Mä en enää jaksa sitä. Sä vaan haluut hallita kaikkia sun ympärillä, etkä kestä sitä jos joku yrittää lähteä sun otteesta pois!”
Aleksi Kumpulan kirjoittama ja ohjaama näytelmä Heila on lähtöisin Rauman nuorisoteatterin improvisaatioista ja keskusteluista, joissa teemana nousi pinnalle rakkaus ja sen kaipuu. Pohdinnat rakkauden eri muodoista ja haasteista, sekä siitä mitä ihminen on valmis tekemään rakkauden ja hyväksynnän vuoksi saivat aikaan uuden ja synkän näkökulman rakkaustarinoihin.
Helmin kaikki ystävät puhuvat rakkaudesta ja seurustelevat, mutta hänelle nämä asiat ovat vielä tuntemattomia. Juhannusyön juhlissa hän kuitenkin kohtaa salaperäisen ja hurmaavan henkilön. Tästä alkaakin tapahtumien kulku, joka tulee koettelemaan rakkauden rajoja. Miten käy, kun rakkaus tulee Helmin ja ystävien, sekä perheen väliin? Onko rakkaus aina hyvä asia vai voiko se turmella ihmisen viattomuuden?
Ohjaus ja käsikirjoitus: Aleksi Kumpula
Näyttelijät: AALTO ALINA, AHONEN RUUSU, HAIKONEN AADA, HANKAANKORPI RONJA, HIETANEN ILONA, KAUKKILA ELIAS, MARTENS SOFIA, SALLINEN VEIKKO ja SILVANTO ROOSA
Puvustus: Työryhmä
Lavastus ja tarpeisto: Työryhmä
Valokuvat: Teemu Laulajainen
Julisteet ja graafinen suunnittelu: Teemu Laulajainen & Aleksi Kumpula
Valot: Aleksi Kumpula
Äänet: Jimi Toiviainen & Aleksi Kumpula
 
 

ESITYKSEN VIDEOINTI 

2018

SUDENMORSIAN

NÄYTTELIJÄ/ ACTOR

 

Turun ylioppilasteatteri esittää Liedon Vanhalinnassa
“Jos minä sutena käynenkin ja sudenveri suonissani palaa, niin ei siihen muitten mitäkään tule, sillä minun kadotukseni on minun!”
Aino Kallaksen 90 vuotta täyttävään klassikkoon perustuva näytelmä on kertomus vapauden kaipuusta, erilaisuuden pelosta ja rakastamisen haasteista. Sudenmorsiamen maailma, pieni hiidenmaalainen kylä sekä villi, tutkimaton metsä, levittäytyvät kesäksi Vanhalinnan kauniiseen ympäristöön.
Aalo on asunut koko ikänsä turvallisesti kylässä, sen tapoja noudattaen. Sudenajot kuitenkin muuttavat Aalon maailman hänen kuullessaan susien kutsuvan itseään metsään. Tämä saa Aalon näkemään tutun ja turvallisen elämän perheen kanssa uudella tavalla ja kaipaamaan metsän tarjoamaa vapautta. Pelko ja juorut leviävät kylässä Aalon kamppaillessa valintansa kanssa, perhe ja rakkaus vai metsä ja villi vapaus?
Ohjaus ja dramatisointi: Katariina Kannisto
Alkuperäisteksti: Aino Kallas
Ohjaajan assistentti: Jouni Kekkonen
Näyttelijät: Anni Suvanto, Aleksi Kumpula, Alina Kilpinen, Antti Ainola, Vehka Liimatainen, Senja Luuri, Karoliina Vuorinen, Emmi Elomäki, Elina Routi, Anne Immonen
Puvustus: Nina Korento
Lavastus ja tarpeisto: Jonna Harju
Maskeeraus: Katariina Kannisto
Juliste ja valokuvat: Jouni Kuru
Valot: Anniina Salminen
Tuottaja: Tuulia Lindholm
Tuottajan assistentti: Jenni Ali-Keskikylä
Järjestäjät: Linn Gröndahl ja Jenni Ali-Keskikylä

2018

KESKENERÄISET KOHTALOT

Näytelmän idea ja sisältö luotiin nuorten kanssa ryhmälähtöisesti.  Tämän jälkeen olemassa oleva esitysmateriaali kirjoitettiin yhtenäiseksi tekstiksi. 

OHJAAJA & NÄYTELMÄKIRJAILIJA / DIRECTOR & PLAYWRIGHT
 
Rauman kansalaisopiston nuorisoteatterin uusi Keskeneräiset kohtalot -esitys saapuu kellariteatteriin!
Keskeneräiset kohtalot on Aleksi Kumpulan kirjoittama ja ohjaama esitys Rauman kansalaisopiston nuorisoteatterille.
Lavalla nähdään kolme tarinaa eri kohdista elämän polkua, joissa käsitellään perhettä, ystävyyttä ja rakkautta. Keskeneräiset kohtalot tuo esille nuorten toiveet siitä, mitä he haluavat ja tarvitsevat ympäröivältä maailmalta ja miten käy, jos tarpeet eivät tule kohdatuksi.
Keskeneräiset kohtalot haastaakin meistä jokaisen kysymään ”Voiko ihminen koskaan olla valmis?”.
Ohjaus & Käsikirjoitus: Aleksi Kumpula
Lavalla: Alina Aalto, Ruusu Ahonen, Maria Amé, Aada Haikonen, Ronja Hankaankorpi, Ilona Hietanen, Elias Kaukkila, Sofia Martens, Viivi Osmonen, Veikko Sallinen, Otto Salo ja Roosa Silvanto.
Graafinen suunnittelu: Aleksi Kumpula & Kalle Kumpula
Äänisuunnittelu: Aleksi Kumpula
Valosuunnittelu: Aleksi Kumpula

2017

PUPUTYTTÖ

OHJAAJA / DIRECTOR

Rauman kansalaisopiston nuorisoteatterin Puputyttö -esitys valloittaa kellariteatterin!

Nuori nainen istuu yksin ravintolassa. Hänen silmiensä edessä vilistää kuvia. Koko ikänsä hän on halunnut olla jotain muuta. Kiltti ja puhdas pikkutyttö, povipommi tai edustava tyttöystävä. Joku sellainen, jota voi rakastaa. Mutta jokin hänessä on aina vialla, eikä hän osaa olla sellainen kuin naisen kuuluu. Kohtalon ääni huutaa hänelle: ”Sinä jäät yksin.” Hänen sisällään pulppuaa raivo, joka purkautuu väkivaltaisina mielikuvina. Tänä iltana edessä on uusi suunta tai lopullinen umpikuja.
Ohjaus: Aleksi Kumpula
Teksti: Saara Turunen
Lavalla: Ruusu Ahonen, Ilona Hietanen, Iida Kuusela, Sara Leppänen, Emmi Lummikko, Emilia Määttä, Viivi Osmonen, Elisa Paasikivi, Viivi Rostedt ja Lauri Petrell
Julisteet: Kalle Kumpula
Äänisuunnittelu: Jimi Toiviainen & Aleksi Kumpula
Valosuunnittelu: Aleksi Kumpula
 

2016

JÄNIKSEN VUOSI

OHJAAJA / DIRECTOR

Teatteri Akselin kevääseen mahtuu Arto Paasilinnan ’Jäniksen vuosi’ -klassikkoromaanin näyttämösovitus. Kristian Smedsin dramatisoimassa tulkinnassa nousee Vatasen ohella pääosaan myös ylivilkas ja rääväsuinen jänis.

Esitys on samalla riemukas ja surumielinen tarina tyytymättömyydestä, kaipuusta muualle ja uudelleen aloittamisen mahdottomuudesta. Tämän rohkeasti päivitetyn surrealistisen roadtrip -tarinan ohjaa teatteri-ilmaisun ohjaajaopiskelija Aleksi Kumpula.

Käsikirjoitus: Arto Paasilinna
Ohjaus: Aleksi Kumpula
Dramatisointi: Kristian Smeds
Tuottaja: Kauno Takarautio
Juliste ja käsiohjelma: Nikke Wikström

Rooleissa: Rooleissa: Teropetteri Salminen, Marianna Metsälampi, Andy Pilke, Aliisa Kallio ja Juha Nordman

2014

HÄPEÄ

NÄYTTELIJÄ / ACTOR

Turun Ylioppilasteatteri

Ohjaus ja käsikirjoitus: Tiina Paananen

Lavalla: Jenna Saarinen, Aleksi Kumpula, Juha Tuominen, Antti Ainola, Tarleena Laaksonen, Jutta Lahtinen, Tuomo Saarinen

Elämme häpeäkulttuurissa. Myötähäpeä myy. Todellisista kipupisteistä kuitenkin vaietaan kuoliaaksi. Häpeä on sekä yhteisöä rakentava että yksilöä hajottava voima. Häpeän tunne seuraa poikkeumaa normista, sosiaalisesta koodistosta.

Häpeä on valtaisa aihe, josta
riittäisi aineksia useampaan näytelmään. Jokainen häpeää jotakin. Häpeän tunneskaala
liikkuu pienistä nolouksista elämänmittaisiin taakkoihin. Syyllisyyden ja
nöyryyden kulttuurissa moni kantaa taakkansa yksin, vaieten. Tässä esityksessä
käsitellään yhteisöjä, joista suurin on kansakunta, suomalaiset. 

ESITYKSEN VIDEOINTI 

 

2014

KANI JOKA HALUSI OLLA VALAS

Näytelmä on kirjoitettu veljeni kertoman tarinan pohjalta.

OHJAAJA & NÄYTELMÄKIRJAILIJA / DIRECTOR & PLAYWRIGHT

Voiko Kani olla valas? Esityksessä seurataan Kania, jonka pakonomainen unelma on muuttua valaaksi. Mitä kiusaaminen tekee sille miten näet itsesi? Mitä epärealistinen unelma tekee mielelle? 11-vuotiaan lapsen tarinalle perustuva esitys on sovitettu aikuisen inhorealistiseen maailmaan.

Ohjaus ja käsikirjoitus: Aleksi Kumpula

Esiintyjät: Petri Tuominen, Ida Akkila, Kerttu Pyy

ESITYKSEN VIDEOINTI